Resepi Nasi Ayam Masak Sendiri

Saya memang dah biasa tinggal sendirian di rumah jika mr suami ada urusan kerja di luar kawasan. Kekadang 3-4 hari..kadang2 seminggu lebih mr suami tiada di rumah. Kalau nak ikutkan, memanglah terasa sunyi bila tiada teman di sisi. Tambahan kami belum dikurniakan zuriat lagi. Namun saya berfikiran positif di mana semua ini adalah sebahagian daripada aturan kehidupan dalam keluarga saya.

Seperti biasa kalau saya dok sorang-sorang, saya jarang merewang-rewang keluar rumah (maklum le nak jadi isteri solehah…hehe). Aktiviti harian saya tentulah mengadap blog dan memasak apa saja yang terlintas nak makan. Manakala bahan-bahan mentah untuk masak, biasanya saya dah beli stok cukup 3-4 hari sekali supaya saya tak berulang ke pasar selalu. Walaupun Tesco dan kedai2 runcit hanya beberapa meter dari rumah tapi saya cukup malas nak keluar apatah lagi nak bersiap bagai….

Disebabkan teringin sangat nak makan nasi ayam (macam ler dah lama tak makan..hehe), jadi pada suatu tengahari saya merajinkan diri untuk memasak nasi ayam. Kalau ada mr suami, saya tak boleh nak masak nasi ayam sebab dia tak berapa gemar nak makan. Bestnya haritu dapat lepaskan gian, tapi tak masak banyak. Cukup untuk 2x makan, tengahari dan malam. Resepi nasi ayam ni saya ikut cara maknie (panggilan utk emak) apabila memasak utk family kami di kampung. Simple tapi sedap !. Oleh itu, kalau korang rasa resepi ni lain dengan cara korang, harap abaikan saje sebab ini resepi nasi ayam versi keluarga kami. Setiap keluarga ada macam2 versi masakan mereka untuk dijamu kepada keluarga masing-masing bukan !

Baiklah, tanpa berlengah jom belek resepi nasi ayam versi saya ini :-

Bahan-Bahan (utk 2 orang makan)

A. Untuk rebusan ayam

4-5 ketul ayam

4 cawan air

secubit garam

B. Untuk nasi

2 pot beras panjang (Basmati) – saya guna beras wangi sebab basmati mahal. Jangan lupa cuci dulu.

2 sudu besar mentega/minyak – (planta lagi best)

2 ulas bawang merah – dihiris

1 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris
2 cawan air rebusan ayam tadi – kalu tak cukup, tambah air biasa
2 sudu besar stok pekat ayam (sya guna jenama maggi)
1 helai daun pandan
sedikit garam.

C. Untuk perapan ayam

4-5 ketul ayam yang direbus tadi – keluarkan ayam daripada air rebusan
1 inci halia
3 ulas bawang putih
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
secubit garam

D. Untuk sambal atau sos

3 biji cili masak
2 biji tomato
garam dan gula

E. Untuk sup

lebihan air rebusan ayam
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 kiub ayam (saya guna jenama maggi)
lobak merah
baby corn
daun sup
secubit garam – jika perlu

F. Untuk Salad

daun salad, buah tomato, timun

Cara-cara membuatnya :

A. Rebus ayam selama 15 minit di dalam periuk berisi air.

B. Gunakan Rice cooker. Masuk mentega kemudian tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga beraroma. Masukkan air rebusan ayam bersama stok pekat ayam. Kemudian masukkan beras. Perasakan dengan sedikit garam. Gaulkan beras seketika. Jangan lupa letakkan daun pandan supaya nasi berbau harum. Tutup periuk sehingga semuanya sebati dan masak.

C. Tumbuk lumat halia dan bawang putih. Gaulkan ke atas ayam yang direbus tadi. Masukkan sos tiram dan kicap manis. Ratakan dan tabur sedikit garam. Perap ayam ni selama 1 jam. Kemudian goreng ke dalam minyak yang panas.

mula2 ayam direbus. kemudian diperap dengan bahan perapan. setelah itu baru digoreng
D.Potong sederhana cili merah dan tomato. kemudian kisar sehingga hancur. Letakkan dalam mangkuk dan perisakan dengan sedikit garam dan gula.

E. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga terbit aroma. Masukkan lebihan air rebusan. Kemudian masukkan kiub ayam. kacau seketika dan masukkan sayur lobak dan baby corn. Agak2 sayur lembut. perisakan dengan garam dan akhir sekali tabur daun sup.

F. Hiasi nasi ayam dengan daun salad, tomato dan timun. Sedia untuk dihidangkan.

 

ayam digoreng garing

inilah set lengkap nasi ayam versi saya. mmm..sedapnya, bau nasi harum semerbak. makan panas-panas memang meletop walaupun saya menikmatinya sorang-sorang  :P

pst : resepi ini juga saya dah kongsikan di blog “Kongsi Masakan” anjuran blog hairul.com yang sekarang ligat menganjurkan contest siapa paling banyak kongsi resepi dan dihantar ke blog beliau akan dapat hadiah. pemenang bertuah akan dapat e-book masakan yang hebat. Sesiapa yang berminat, intai-intailah blog saudara hairul.com. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

36 thoughts on “Resepi Nasi Ayam Masak Sendiri

  1. trimas atas bantuan anda & terima kasih sesangattttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

  2. Hi…i wOuLd say ur recipe is e best!we can’t get this tyPe of chicken rice here in sinGapore..E test More Like aLa2 kamPung styLe…miss my kampUng at MaLAcca..hope u wiLL share mOre awesome reciPe ya:)thanks

  3. Salam. nak tanya. kalau nasi nya kita x gne air rebusan instead kita guna kiub pati ayam n stok pekat ayam. boleh kan?

    • ujie – kalu guna beras basmati, sukatan air kena lebih sikit drpd sukatan biasa. Biasanya kat plastik pembungkus beras basmati tu akan tulis berapa nisbah air yg sepatutnya

  4. Pingback: Aktiviti Sebelum Cuti Raya | JuadahMalaysia.com

  5. Hmm sy dah try buat hari ni hehe.. To Blum try Makan lagi. Malam nanti baru Makan. Sy ikut semua resipi tapi nasi tak jugak kuning mcm Dlm gambar awak. Sy letak planta.. Tp knp tak kuning? :roll: :|

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: