Man Sate di Sungai Petani

Assalam…

Dua tiga hari lagi umat islam bakal menyambul bulan Ramadahan Al-Mubaraq. Jadi sebelum sya melangkah lebih jauh utk mencoretkan lokasi bazar ramadhan & menu2 utk berbuka puasa dan bersahur minggu depan, apakata sblm tu saya kongsikan satu lagi tempat makan yg patut korang cuba sekiranya tersesat di Sungai Petani, Kedah.

Kali ni sya nak bawa korang makan sate ! Ada sesiapa peminat sate? Sebenarnya gerai ni dah lama saya dan mr suami pegi. Cuma baru harini ada kerajinan nak tulis kat blog & kongsi pd korang semua.

Inilah gerai sate yg sya maksudkan iaitu Man Sate. Ia terletak berhadapan kedai makan yg bernama Gerai Nan.

inila budak yg suka layan kami masa nak order sate.. tersenyum malu dia masa diminta berposing gini.. Utk makluman korang, sate mula dibakar kira2 jam 6 ptg & berakhir hingga lewat malam.

Best sangat ker ?

Sungguh berbeza ketika kami menikmati sate di sini. Rasa rempah pada daging sate tersebut cukup kuat untuk berdiri sendiri tanpa perlu dicicah dengan kuahnya. Seperti sate di tempat lain, rasa Man Sate ada rasa ramuan wajib seperti serai, lengkuas, bawang, asam jawa dan pelbagai rempah-ratus lain cuma seakan ada satu ramuan rahsia yang membangkitkan lagi rasa daging yang diperap itu.

ambik kauu !..hehe. disebabkan ia menepati citarasa kami, maka pada malam tu kami order 50 cucuk sate. No..no..no.. jgn salah anggap. kami bukan “melantak” berdua namun spti biasa mr suami yg baik hati akan belanja kawan2nya makan bersama.

tengok tuuu…sate dia gemok giler.. and paling suka bila ada part lelemak tu…yummy..yummy..memang puas makan.

sya paling tak gemar kalu sate tu kering. tapi yg ni terasa juicy memang lembut. tak de la sampai nak tercabut gigi bila nk gigitnya! . daging dia paling sedap.  harge pun murah. 60 sen secucuk. Saya beri rate 5/5 untuk juadah SATE di sini. Cuma saya merasakan kuah kacangnya agak kurang kick. Terasa cair, kurang lemak dan kurang ..??…err…sya jujurkan !. . Apa lagi..Jomla kita pi makan sate.  Selamat Menjamu selera. :wink:

 

Macamana nak sampai sini? Senang je …. apabila ambil jalan PLUS Highway, exit di Sungai Petani (utara). Jalan terus dan akan jumpa simpang empat. Korang ambik terus dan jalan lagi sampai nampak perumahan Bandar Laguna Merbok di sebelah kanan. Jangan belok mana2 lagi dan teruskan perjalanan sehingga jumpa satu simpang empat (ada trafik light). Jalan ni orang lalu kalau nak ke Jeti Sungai Merbok. Beloklah ke kanan maka korang akan nampak sebuah gerai di sebelah kanan…ha…nampak penuh org paking kereta di tepi jalan kan?…  Nampak  Gerai Nan? ha… gerai sate ni betul2 kat depat pintu masuk gerai Nan tu la.

juadah 1 : tunggu entri berikutnya sya akan review Gerai Nan pula.

juadah 2 : anda ada pengalaman makan sate di sini? atau anda ada cadangan lain utk makan sate di Sungai Petani / di Kedah. jom kongsikan dikotak komen di bawah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

8 thoughts on “Man Sate di Sungai Petani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: