Jamu Burger

Syukur alhamdulillah. Minggu lepas mr suami berjaya menjual rumah kami di xxx. Melalui rezeki itu, daku telah lama berniat utk menjamu orang makan. Target daku adalah meraikan orang2 yang susah, tapi di kawasan perumahan kami di area PJ agak sukar sebenarnya utk menemui orang2 sebegitu ( mungkin ada cuma kami tak pegi mencari). Lalu daku putuskan utk menjamu warga kerja pembersihan & security guard yg bekerja di kondo kediaman yg kami duduki ini. Ada 24 orang semuanya. Kebanyakkan mereka adalah buruh dari Indonesia ( cleaner) & Nepal ( security guard).

20140307_103906_LLS buat yang mudah dan cepat disediakan. daku masak burger jer… mula-mula kita sediakan bahan2 membuat burger dgn selengkapnya.

Continue reading

Share

Apabila Pesawat Hilang …

Minggu ni daku takde mood langsung nak update blog makan-makan. Selagi pesawat MAS MH 370  masih belum dijumpai, daku terikut sama merasai kesedihan yang ditanggung oleh ahli keluarga penumpang & crew yg terlibat. Setiap hari daku pastikan membuka laman berita online, forum & menonton siaran sidang media di TV demi utk mendapat maklumat terkini tentang pesawat berkenaan.

Malaysia-Airlines-MH370

Continue reading

Share

Penang Village @ TTDI

Rabu lepas, semua bank CIMB di seluruh Malaysia mengalami masalah teknikal. Ada nota “Offline” di meja mengambil nombor giliran. Daku pun tak pasti memang selalu jadi begini atau berlaku pada hari itu sahaja. Kata staff bank, operasi mungkin mengambil masa sekitar satu ke dua jam… hoho… Disebabkan ada urgent payment yang perlu dibuat, maka nak tak nak, daku kena tunggu juga di situ sehingga operasi bank kembali Online.

Akibat lama benor menunggu, mr suami ajak daku breakfast +lunch di sebuah restoran berdekatan. Restoran ni berada kat bangunan belakang CIMB tadi. Penang Village nama restoran tu. Ia menyajikan hidangan chinese & baba nyonya cuisine. Mungkin ramai beranggapan komuniti baba & nyonya hanya wujud di Melaka, tetapi sebenarnya ia turut berada di Pulau Pinang. Jadi pemilik restoran ni nak perkenalkanlah menu mereka tetapi lebih kepada citarasa orang Penang sana.

20140226_110958

 Penang Village yang kami pergi ni adalah terletak di outlet TTDI. Agak sulit untuk  mendapatkan parking disekitarnya kerana Lorong Rahim Kajai 13 ini terdapatnya beberapa cawangan bank dan pejabat2 swasta. Oleh itu anda harus banyak2 sabar jika mahu mencari parking di area sini.

Continue reading

Share

Pisang Sale

Kelmarin daku baru pulang dari Jakarta. Memang tak puas trip kali ni kerana tak sempat berjalan-jalan pun. Cuma SATU HARI kami berada di Jakarta Utara. Selesai urusan kerja mr suami, petangnya terus kami berangkat ke Bandara (airport) utk  pulang semula ke KL. huhu..  :oops:

Semasa berada di Soekarno-Hatta International Airport, sempat juga daku membeli sedikit ole-ole walaupun tahu harga jualan di dalam airport pasti sedikit mahal, tapi inilah sahaja tempat yang daku sempat singgah sambil menunggu pesawat kami berlepas.

Asalnya mahu membeli keychain & fridge magnet, tapi tiba2 terpandangkan banyak kudapan menarik yang dijual di Keris Department Store ini. Lalu daku teringat entri sahabat blogger kita yang suka berjalan (Zila Love Travel) , beliau ada review tentang Pisang Sale yang banyak terdapat di Indonesia.

IMG_6266

 ”Sale” maksudnya salai iaitu pisang yang dihiris nipis kemudian disalai lalu digoreng tepung seterusnya di bubuh aneka perisa seperti rasa keju, bluebbery, strawberry, durian, kiwi & pelbagai lagi. Err… macam tak pernah kelihatan di Malaysia jadi daku beli 2 bungkus dulu (perisa keju & strawberry).. nak beli banyak2 takut tak ‘kena’ dengan selera nanti. Dari segi harga, kalau membeli di luar, rasanya lebih murah kot. Harga di airport ni utk 120 gm = RP 15,000 ( RM 4 ).

Continue reading

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share